Welke bladblazer of bladzuiger is geschikt voor mijn tuin?

Welke bladblazer of bladzuiger is geschikt voor mijn tuin?

Een bladblazer of bladzuiger is heel handig bij het opruimen van bladeren in de tuin. Welke machine is geschikt voor jouw tuin en waar moet je op letten wanneer je een bladblazer of bladzuiger aankoopt? Wij geven tips!

Elektrische bladblazer en -zuiger

Elektrische bladblazers en bladzuigers zijn krachtig en relatief stil. Het snoer beperkt je bewegingsruimte, maar wanneer je niet te ver van de krachtbron werkt of een verlengsnoer gebruikt, is dit geen probleem. Er zijn verschillende modellen; de lichtgewicht modellen zijn het makkelijkst hanteerbaar.

Benzine bladblazer en -zuiger  

Benzine aangedreven machines zijn krachtig, waardoor je de klus extra snel geklaard hebt. Er zijn verschillende vermogensklassen beschikbaar. De bladzuigers, werkend op benzine, zuigen het blad, maai- en licht snoeiafval op en hakselen het direct. Hierdoor breng je het materiaal tot 10 procent van zijn oorspronkelijke volume terug! Handig voor het maken van mulch of compost.

Ruggedragen benzine bladblazers

Wanneer je het herfstblad van een grote tuin of terrein moet verwijderen, kan je het best kiezen voor een bladblazer die je op je rug draagt. Je belast hierdoor minder je armen en handen, en hebt veel bewegingsvrijheid.

Accu bladblazer

Een accu bladblazer is heel stil en kan daarom gebruikt worden in geluidsgevoelige gebieden. Hij is echter niet minder krachtig dan de andere varianten! Er zijn verschillende accu bladblazers verkrijgbaar:

  • Voor de kleine tuin: de Lithium-Ion accu bladblazer heeft een geïntegreerde accu en is ideaal voor kleine tuinen.
  • Voor de middelgrote tuin: de accu bladblazer van het STIHL COMPACT AccuSysteem is geschikt voor een middelgrote tuin.
  • Voor de grote tuin: het STIHL PRO AccuSysteem is ontwikkeld voor grotere tuinen en professioneel gebruik.

Handige accessoires

Met verschillende accessoires verwijder je zelfs het herfstblad van de meest moeilijke plekken; met een 3 meter lange reinigingsset haal je bijvoorbeeld eenvoudig het blad uit de dakgoot.

Veilig werken

Of je nu met een elektrische, benzine of accu bladblazer of -zuiger aan de slag gaat, let te allen tijde op de veiligheid. Doe handschoenen aan en draag gehoor- en gelaatsbescherming.

Waar en waarom herfstblad opruimen?

  • Paden en terras: gevallen bladeren op tuinpaden en het terras kunnen heel glad worden, vooral wanneer het nat wordt.
  • Gazon: ligt er veel herfstblad op het gazon dan krijgt het gras geen licht en lucht meer. Het wordt geel en sterft af.
  • Vijver: in een vijver gaat het blad op den duur rotten waardoor de waterkwaliteit verslechtert.

Blad opruimen

Met een bladblazer blaas je herfstblad eenvoudig van je gazon in de border. De bladeren zijn immers heel waardevol in je border. Ze verbeteren de structuur van de bodem en verrijken deze uiteindelijk ook met voedingsstoffen. Een laag bladeren beschermt trouwens ook  vaste planten enigszins tegen vorst. Liggen je borders al vol herfstblad of heb je niet zoveel ruimte in je borders? Dan is een bladblazer handig om het blad te verzamelen en het vervolgens te composteren of op te ruimen.

Blad verzamelen

Bladzuigers verzamelen het blad in hun opvangzak. Zo kan het zeker niet meer wegwaaien. Vaak zijn bladzuigers ook voorzien van een versnipperaar. Het fijne materiaal kan je zo direct op de composthoop storten.

3 in 1: veel bladzuigers kan je gebruiken als versnipperaar én bladblazer!

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Dan verwijzen we je graag door naar de STIHL dealer die je verder zal helpen.